Tickets
nl Nederlands

Over ons

Festivals op Schiermonnikoog

Het Schiermonnikoog Festival is een festival voor klassieke muziek en vindt twee keer per jaar plaats op Schiermonnikoog. Twee keer per jaar arriveren zo’n 200 musici uit binnen- en buitenland op Schiermonnikoog om daar in alle rust concerten te geven. Waar de voorjaarseditie in maart de focus legt op jong talent, ligt de focus tijdens de najaarseditie in oktober op kamermuziek. Het festivalprogramma beslaat concerten, masterclasses, documentaires, lezingen, sterrenwandelingen en natuurexcursies. De intimiteit van klassieke muziek en de unieke natuurbeleving op het eiland versterken elkaar en geven het festival een bijzonder karakter.

Aankomende festivals
4 t/m 10 oktober 2024 – najaarseditie
14 t/m maart 2025 – voorjaarseditie

Stichting Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog

Geschiedenis

Het Schiermonnikoog Festival werd in 2001 opgericht door Georges Mutsaerts en Jeroen Reuling. In 2002 vond de eerste editie van het festival plaats onder de naam Internationaal Kamermuziekfestival Schiermonnikoog, een zesdaags evenement dat kamermuziek combineert met natuurbeleving. De befaamde Nederlandse mezzosopraan Jard van Nes gaf vanaf de allereerste festivaleditie zangmasterclasses op het eiland. Door de jaren heen ontstond het inzicht dat op het eiland door de deelnemers aan de masterclasses kwalitatief grotere stappen werden gemaakt dan elders, mede door de unieke atmosfeer en natuurbeleving op het eiland. Ver weg van alle drukte konden ze zich volledig richten op hun ontwikkeling. Het enorme succes van de zangmasterclasses was aanleiding om het masterclassprogramma uit te breiden. Door de kleinschaligheid van het eiland was er geen mogelijkheid om dit binnen de najaarseditie te realiseren. Daarom besloot het festival om in 2012 een geheel eigen plek voor jong toptalent te creëren: een voorjaarseditie (het voormalig Festival Jong Talent) met een algehele focus op talentontwikkeling. Zo kregen steeds meer jonge toptalenten de mogelijkheid om naar Schiermonnikoog te komen. Vanaf 2021 zijn de twee festivaledities verdergegaan onder één naam: het Schiermonnikoog Festival, met een voorjaarseditie gericht op jong talent en een najaarseditie gefocust op kamermuziek.

Sinds 2002 zijn ruim 2500 nationale en internationale musici naar Schiermonnikoog gekomen om daar in alle rust en de bijzondere eilandsfeer concerten te geven. De concerten vinden veelal plaats op historische locaties in en rond het dorp en, bij droog weer, op verschillende buitenplekken. Naast reguliere concerten en openbare masterclasses is er ook een uitgebreide randprogrammering.

Missie

Het Schiermonnikoog Festival wil excellente kamermuziekuitvoeringen presenteren aan een zo breed mogelijk publiek. Het Festival verbindt de impact van de natuur van het eiland met de intimiteit van kamermuziek en intensiveert daarmee de festivalbeleving voor publiek en musici. Daarnaast is het festival de ideale broedplek voor de ontwikkeling en begeleiding van de nieuwste generatie professionele musici en faciliteert het de complete keten van student tot succesvol musicus.

Artistieke visie

De combinatie van kamermuziek en de overweldigende natuur van Schiermonnikoog is de absolute kracht van het festival. De kleinschaligheid van het eiland versterkt de intimiteit van kamermuziek. Twee keer per jaar vormen het publiek, alle artiesten, de vrijwilligers én de medewerkers één week lang een hechte community waarin de grenzen tussen musici en publiek, tussen podium en zaal vervagen en iedereen ‘aanraakbaar’ is. Dit maakt het festival tot een bijzondere en inspirerende broedplaats voor het maken van betekenisvolle verbindingen, zowel met de medemens als met de natuur.

Net zoals Schiermonnikoog een essentiële plek inneemt voor miljoenen trekvogels, vervult het eiland een onmisbare rol voor jong talent. Het festival spot, voedt, volgt, faciliteert en begeleidt talent vanuit de studeerkamer naar het concertpodium. Het Schiermonnikoog Festival speelt daarmee een belangrijke rol binnen de klassieke muziekpraktijk.

De programmafocus van het Schiermonnikoog Festival is drieledig:
1) Tijdens het festival klinkt kamermuziek op het hoogste niveau, met ruimte voor muziek uit alle stijlperiodes. Het festival kiest er specifiek voor om extra aandacht te genereren voor minder bekende en/of minder gespeelde werken uit het kamermuziekrepertoire. Ook is er volop ruimte voor nieuwe noten. Een deel van het programma wordt uitgevoerd door vooraanstaande ensembles die naar het eiland komen. Voor andere concerten worden individuele musici uitgenodigd om op Schiermonnikoog middels muzikale ‘blind dates’ hun programma’s voor te bereiden. Deze karakteristieke aanpak staat garant voor spannende verrassingen en ieder concert krijgt zo de lading van een première.
2) Talentontwikkeling vormt de tweede programmafocus van het festival. Het festival vormt een essentiële schakel tussen de vakopleidingen en de professionele uitvoeringspraktijk. Veel jong talent heeft moeite deze stap te maken en het festival zorgt ervoor dat dit talent meer tools krijgt aangereikt om hun ambities te verwezenlijken. Dit doet het door hen te begeleiden en te ondersteunen middels masterclasses, een breed coaching traject, door hen met vermaarde musici te laten samenwerken én door hen een podium te bieden.
3) Het festival heeft een uitgebreide randprogrammering. Lezingen, natuurexcursies, workshops en (muziek)documentaires vormen vaste programmaonderdelen. Er wordt ook verbinding gelegd met andere kunstvormen en er zijn programmaonderdelen waarin publieksparticipatie centraal staat. Het festival initieert educatieve projecten om de jeugd van het eiland bij het festival te betrekken en gaat samenwerkingen aan met interessante partners om de festivalactiviteiten uit te breiden zolang deze passen binnen de algehele programmafocus van het festival.

Edities

De programmering van het festival krijgt jaarlijks vorm middels twee festivaledities. Alle artistieke keuzes met betrekking tot de programmering raken altijd één of meerdere van de eerdergenoemde programma focuspunten.

Voorjaarseditie

Onder leiding van 6 vermaarde docenten komen sinds 2012 jaarlijks zo’n 60 jonge nationale en internationale toptalenten naar Schiermonnikoog. Zij verblijven één week op het eiland en ontvangen naast masterclasses een uniek coaching traject, waarbij ze verschillende muzikale, fysieke en zakelijke bouwstenen krijgen aangereikt die verdere professionele groei mogelijk maken. Hiermee onderscheidt het festival zich van andere instituten die masterclasses organiseren.

Het publiek kan een deel van de masterclasses bijwonen en zo de ontwikkeling die de deelnemers hebben doorgemaakt met eigen oren beluisteren tijdens de slotpresentaties van de masterclasses. Aan het einde van de week kan het publiek stemmen op hun favoriete musici. De winnaars van de publieksprijzen komen in oktober terug voor een optreden tijdens de najaarseditie van het festival. Een ander belangrijk onderdeel van het concertprogramma zijn de concerten die worden gegeven door de prijswinnaars en finalisten van de belangrijkste nationale en internationale concoursen. Daartoe heeft het festival samenwerkingen met diverse concoursen, festivals, podia, conservatoria én jong talent academies. Zo biedt het Schiermonnikoog Festival het publiek een kijkje in de keuken van de ontwikkeling van jong talent tot de sterren van morgen.

Najaarseditie

Tijdens de najaarseditie van het Schiermonnikoog Festival komen gemiddeld zo’n 75 musici uit binnen- en buitenland naar Schiermonnikoog om daar in de beslotenheid van het eiland op te treden voor een publiek van muziek- en natuurliefhebbers. De combinatie van bekend repertoire en minder bekende, zelden gehoorde composities vormt de kern van de programmering. In een aantal optredende ensembles delen aankomende talenten – veelal jonge spelers die zich tijdens de voorjaarseditie al in de kijker hebben gespeeld – het podium met gevestigde musici. Deze jonge professionals krijgen zo de mogelijkheid om podiumervaring op te doen en hun netwerk uit te breiden. De najaarseditie van het festival fungeert daarmee als vervolgstap in de langere keten van talentontwikkeling.

Raad van Toezicht

Jacqueline Cramer – voorzitter
Nevenactiviteiten
– Hoogleraar duurzaam innoveren Universiteit Utrecht (2010-heden)
– Voorzitter Stuurgroep Uitvoering Betonakkoord (2017- heden)
– Voorzitter Bouwakkoord Staal (2021-heden)
– Burgemeester van Cirkelstad (2011-heden)
– Beschermvrouwe Plastic Soup Foundation (2022-heden)
– Voorzitter Raad van Toezicht, Stichting  Holland Circular Hotspot (2018-heden)
– Voorzitter College van Onafhankelijke Experts, Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (2018-heden)
– Voorzitter Bestuur Dutch Circular Textile Valley (2019-heden)
– Lid Reflectiegroep SER Circulaire Economie (2020 – heden)
– Adviesraad Dierentuin Artis (2019 – heden)
– Voorzitter van Raad van Toezicht, Oranje Energie, burgerbeweging voor schone energie in Amsterdam (2020-heden)
– Lid Regieteam 15%  gas terug in de Metropoolregio Amsterdam (2022-heden)

Janet Nieboer – lid
Nevenactiviteiten
– CEO – statutair bestuurder ROM InWest B.V. | Haarlem | 2022 – heden
– Lid Raad van Toezicht / voorzitter financiële auditcommissie Wetlands International | Ede | 2023 – heden
– Vice-voorzitter Raad van Toezicht / voorzitter financiële audit en risicocommissie Stichting Netherlands Food Partnership | Utrecht | 2021 – heden

Alexander Klapwijk – lid
Nevenactiviteiten
– Eigenaar Tatatataa marketingadvies
– Subsidie coördinator a.i. Fonds voor Cultuurparticipatie
– Lid Raad van Toezicht Kunstlinie Almere
– Bestuurslid Berlage Saxophone Quartet
– Bestuurslid De Nieuwe Muze
– Bestuurslid De Muze van Zuid
– Bestuurslid Oneiros Ensemble

Directie

Caspar Vos
Jeroen Reuling

Raad van Advies

Makira Mual – hoofdredacteur Klassieke Muziek NTR
Jan Van den Bossche – dramaturg
Marie-Luce Bree – voormalig directeur Grachtenfestival
Abdelkader Benali – schrijver en theatermaker
Floris Kortie – presentator Podium Klassiek
Danae Baltsavias – artistiek coördinator Muziekkapel Koningin Elisabeth
Georges Mutsaerts – directeur Wonderfeel

Documenten

Rooster van Aftreden
Rooster van Aftreden Schiermonnikoog Festival
Raad van toezicht is onbezoldigd

Cultural Governance Code
Governance Code Cultuur toepassing Schiermonnikoog Festival

Directiereglement
Directiereglement Schiermonnikoog Festival

Jaarverslag
Jaarverslag 2023 Schiermonnikoog Festival
Jaarverslag 2022 Schiermonnikoog Festival

ANBI
Formulier publicatieplicht ANBI-algemeen

Beloningsbeleid
Beloningsbeleid Schiermonnikoog Festival

Heeft u vragen?

Contact

Neem gerust contact met op ons op!

De tickets zijn toegevoegd aan uw winkelmandje Het winkelmandje in bijgewerkt
Bekijk